Hockey Scheidsrechter

Ze zijn er altijd bij als je een wedstrijd speelt en zijn zo mogelijk net zo belangrijk als de spelers zelf. De hockey scheidsrechters. Ze zorgen er voor dat wedstrijden ontspannen en veilig verlopen, en de resultaten zo eerlijk mogelijk zijn. Hoewel iedereen Oranje Hockeyers als Jeroen Hertzberger, Eva de Goede en Billy Bakker wel zal kennen, worden ook namen als die van de Nederlanders Coen van Bunge en Jonas van ‘t Hek, en de Belgische Laurine Delforge steeds bekender op internationale wedstrijden. Maar hoe belangrijk zijn goede scheidsrechters nu écht?

Belang van de scheidsrechter

Iedereen die wel eens een hockeywedstrijd heeft gespeeld, weet hoe vervelend het is als de scheidsrechter niet de goede keuze maakt. En iedereen die wel eens een wedstrijd heeft mogen fluiten weet hoe moeilijk het soms is om die goede keuze te maken. Zo’n foutje zou zomaar gevolgen kunnen hebben voor het verloop en misschien zelfs wel het resultaat van je wedstrijd. Het is dus belangrijk dat de scheidsrechters precies kunnen zien wat er met de bal gebeurd, zodat er veilig en zonder discussie gespeeld kan worden. En dat is zeker niet makkelijk! Hoe word je nou zo’n goede scheidsrechter die alles ziet en nooit fouten maakt?

Scheidsrechters loopbaan 

Daar is een simpel antwoord op: niet. Het is namelijk onmogelijk voor zelfs de beste scheidsrechters om nooit eens een foutje te maken, maar de goede komen wel in de buurt! En die écht goede scheidsrechters zijn allemaal op één plek begonnen: op het veld van de club. Iedere scheidsrechter begint als clubscheidsrechter en kan zich uiteindelijk met hard werk en inzet opwerken tot internationale scheidsrechter, maar daar zitten nog veel stappen tussen in. Als je veel ervaring hebt en het fluiten leuk vindt, kan je clubscheidsrechter-plus (CS+) worden.  Als CS+’er fluit je de wedstrijden van een hoger niveau die niet door de bondsscheidsrechters worden gefloten. Je krijgt extra workshops en goede begeleiding.

Wil je na deze uitdaging nog verder, dan kan je je aanmelden om bondscheidsrechter te worden. Mocht je dat nou ook heel leuk vinden en écht heel goed doen, zou je misschien wel eens gevraagd kunnen worden om internationaal te fluiten. Maar voordat je daar bent moet je veel ervaring op doen en er vooral veel plezier in hebben, want scheidsrechter in het hockey zijn is al een sport op zich!