4 Behandelmethodes voor je stijve spieren

4 July 2019
4 Behandelmethodes voor je stijve spieren

4 Behandelmethodes voor je stijve spieren

Iedere sporter kan last krijgen van stijve of stramme spieren en dat is zeker geen pretje. Of je nu nekpijn hebt van een onverwachte beweging of een spier hebt verrekt tijdens het hockeyen, je wil zo snel mogelijk af van dat vervelende en pijnlijke gevoel. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je zo snel mogelijk herstelt van deze stijve of stramme spieren. Mocht je na de volgende hockeywedstrijd of training weer eens last krijgen van stijve of stramme spieren, dan kun je met deze vier methodes je spieren goed behandelen:

Koudetherapie

Wanneer je een spier belast, zijn de vezels in het spierweefsel beschadigd. Dit kan resulteren in stijve en stramme spieren. Door het direct met kou aan te pakken, bestrijd je de eerste tekenen van deze stijfheid. Pak een koelpack en houd dit 20 tot 30 minuten op de getroffen spieren. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen nadat de stijfheid is opgetreden.

Sportmassage

Een goede massage zorgt ervoor dat alle stijve en stramme spieren los komen en het verhoogt de doorbloeding om beschadigde weefsels te herstellen net als het gebruik van warmtetherapie. Druk uitoefenen op het spierweefsel helpt ook om overtollige vloeibare afvalstoffen af te voeren uit het lichaam. Net als bij warmtetherapie moet je niet direct gemasseerd worden als je stijve spieren of een blessure hebt, omdat het getroffen gebied dan waarschijnlijk nog te gevoelig is. Voor de massage kun je ook sportcrème gebruiken van bijvoorbeeld Flexpower om het effect van de massage nog verder te versterken.

Compressie

Je kunt het ongemak van stijve en stramme spieren verminderen door druk uit te oefenen op de spieren waar je last van hebt. Door een elastisch of statisch verband aan te leggen of met speciale compressiekleding, zorg je voor extra compressie en voorkom je nog meer stijve en stramme spieren. Actieve compressie met een pompwerking, biedt daarnaast extra voordelen, het zorgt er namelijk voor dat het overtollige vloeistof in het lichaam wordt verwijderd en de stroom van vers zuurstofrijk bloed wordt vergroot. En dat is weer belangrijk voor het herstel van je spieren.

Warmtetherapie

Als laatste behandelmethode kun je therapeutische warmte toepassen door bijvoorbeeld elektrische warmte pads, hete dekens of een warm bad te gebruiken, maar ook een sportcrème als Flexpower is zeer effectief bij het behandelen van je stijve spieren. Door de warmte die hierbij wordt afgegeven, bevordert de bloedstroom, waardoor het herstel sneller in gang gezet wordt. Je kunt daarnaast ook warmte en koude therapie afwisselen om de stijve en stramme spieren te verlichten. Hoewel het niet altijd verstandig is om gelijk een blessure warmte aan te brengen op de spieren, helpt het wel om de last te verlichten.