Hockeystick kopen

Het belangrijkste voor iedere hockeyer is natuurlijk een hockeystick. Zowel amateurs als professionele hockeyspelers kunnen bij HockeyDirect terecht voor een geschikte hockeystick!

Online een hockeystick kopen roept misschien wat vragen bij je op, maar als dé online hockeyspecialist kun je bij ons terecht voor deskundig advies. Heb je een vraag over het materiaal, de kromming of krul van een hockeystick? Wij helpen je graag verder! Kun je het antwoord op je vraag niet vinden op onze website? Neem dan contact op met de hockeyspecialisten op onze klantenservice.

HockeyDirect is de grootste online hockeywinkel van de Benelux. Je vindt bij ons het meest complete assortiment en kunt hockeysticks kopen van alle grote en bekende hockeymerken. De nieuwste hockeysticks voor in de zaal en op het veld zijn altijd direct uit voorraad leverbaar!

Wil jij, net als vele wereldtoppers je eigen naam op je stick? HockeyDirect heeft als enige in Nederland de techniek in huis om dit ook voor jou te doen! Met onze unieke lasermachine zorgen we ervoor dat jij net als vele wereldtoppers je eigen naam op jouw stick kan laten graferen.

 

Assortiment Hockeysticks - Junior & Senior

Speel je op het veld of in de zaal? Ben je een aanvaller of keeper? HockeyDirect heeft voor iedere hockeyer een uitgebreid aanbod junior en senior hockeysticks!

Niet alleen het type hockeystick, maar ook de vele verschillende designs maken het aanbod hockeysticks enorm!
Dankzij het uitgebreide assortiment kun jij bij ons dezelfde hockeystick kopen als Eva de Goede, Xan de Waard en Jorrit Croon of een stick waar Oranje spelers als Billy Bakker en Mirco Pruyser mee spelen.

Een overzicht van onze hockeystick merken:

 

Welke hockeystick heb ik nodig?

Wil je een hockeystick kopen, maar weet je niet welk type hockeystick voor jou het meest geschikt is? Dit hangt onder andere af van je positie, speelstijl en niveau. Er zijn verschillende stickeigenschappen die bepalen hoe een hockeystick aanvoelt en speelt. Lees hier alles over de stickspecificaties en ontdek welke hockeystick het beste bij jou past!

 

Waar is een hockeystick van gemaakt?

De basis van de meeste hockeysticks is hout of kunststof. Dankzij de hoge kwaliteit van deze materialen zijn ze zeer geschikt om een stevige en stabiele hockeystick mee te maken. Hout is sinds jaar en dag het belangrijkste materiaal voor hockeysticks geweest. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van kunststof en zijn de zogenaamde full composite hockeysticks erg populair. Deze sticks zijn sterker en hebben over het algemeen een langere levensduur.

Houten hockeysticks

Hout is soepel, veerkrachtig en licht van gewicht. Hierdoor gaat een deel van de power en balsnelheid verloren. Daarentegen zorgt het hout ook voor veel speelcomfort en optimaal balgevoel. De sticks die nu nog van hout gemaakt worden, zijn voornamelijk junior hockeysticks voor kinderen en indoor hockeysticks voor in de zaal. Hierbij komen de kwaliteiten van een houten hockeystick uitstekend van pas.

Kunststof hockeysticks

De meeste kunststof hockeysticks zijn gemaakt van een combinatie van carbon, fiberglas en aramide of kevlar. Deze zogenaamde full composite hockeysticks bestaan vaak uit meerdere soorten kunststoffen die allemaal over hun eigen eigenschappen beschikken. Over het algemeen geldt dat een soepele hockeystick vooral fiberglas bevat en een stijvere hockeystick meer carbon.

Fiberglas
Dit materiaal is ook bekend onder de namen glasvezel en glasfiber. Fiberglas is flexibel en licht van gewicht. Dit zorgt voor veel speelcomfort, maar gaat wel ten koste van de power en balsnelheid. Het soepele fiberglas biedt daarentegen veel balgevoel en zorgt ervoor dat je makkelijker de controle behoudt. Bovendien verhoogd het de slijtvastheid van de hockeystick.

Carbon
Dit materiaal zorgt voor extra power en slagkracht waardoor gemakkelijk meer balsnelheid gegenereerd kan worden. Het stugge carbon maakt de balcontrole wat lastiger door de hoge stijfheid van de stick. Doordat dat stick minder meebuigt ontstaat er echter ook meer power en kan er gemakkelijk meer balsnelheid worden gegenereerd. Het carbon maakt de stick iets zwaarder, maar maakt de hockeystick ook sterker en verhoogd de duurzaamheid.

Aramide (Kevlar)
Het aramide wordt ook wel Kevlar genoemd en is vaak in mindere mate aanwezig. Het materiaal verhoogd het schokabsorberend vermogen waardoor veel trillingen worden opgevangen. Dit zorgt ervoor dat ballen soepel en makkelijk gestopt kunnen worden en verhoogd de controle over de stick.

 

Hoeveelheid carbon in hockeystick

Soepele hockeysticks

Soepele hockeysticks zijn gemaakt van hout of kunststof en zijn vaak wat flexibeler. Deze soepele hockeysticks bevatten lichtgewicht materialen en bevatten weinig of geen carbon. Dit maakt de soepele sticks goed handelbaar.

Een soepele hockeystick zorgt voor veel balgevoel. Door de buigzaamheid wordt de balaanname een stuk gemakkelijker. Daarnaast zijn de controle en het speelcomfort hoog. Met een soepele stick verlies je wel wat slagkracht bij het slaan van de bal. Dit kan een nadeel zijn, maar voor een technisch goed onderlegde speler is dit geen probleem.

Soepele hockeysticks zijn erg geschikt voor technische spelers die veel dribbelen. Hoge wendbaarheid en balcontrole komen hier goed van pas. Daarnaast zijn de soepele sticks uitermate geschikt voor kinderen die hun techniek verder willen ontwikkelen en profiteren van het hoge speelcomfort. Bovendien zijn de indoor hockeysticks voor in de zaal vaak soepel. Bij zaalhockey is minder power nodig en wordt de controle nog belangrijker.

Stugge hockeysticks

Stugge hockeysticks zijn eigenlijk altijd gemaakt van kunststof en bestaan voornamelijk uit carbon. De materiaalopbouw bij een stugge hockeystick is vaak anders samengesteld en zorgt voor een hogere stijfheid dan bij soepele en allround sticks.

Een stugge hockeystick biedt veel power en zorgt voor extra slagkracht. Stugge sticks zijn vaak wat zwaarder en vragen wat meer techniek van de spelers. Een stugge hockeystick buigt minder mee en maakt de balaanname iets lastiger. Dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat je gemakkelijk meer snelheid aan de bal mee kunt geven.

Stugge sticks zijn met name geschikt voor verdedigers die veel snelheid aan de bal meegeven. Daarnaast zijn de stugge sticks vanwege hun stijfheid ook erg geliefd bij aanvallende spelers die veel passes geven of op goal schieten.

Allround hockeysticks

Allround hockeysticks zijn meestal kunststof sticks die zijn opgebouwd uit een mix van fiberglas en carbon. Deze veelzijdige sticks hebben een uitstekende balans tussen soepelheid en stugheid. Het percentage carbon ligt over het algemeen tussen de 30% en 70%.

Een allround hockeystick biedt een perfecte mix van gevoel en power. De veelzijdige hockeystick biedt het nodige gevoel en zorgt voor meer controle. Tegelijkertijd zorgt de aanwezige power ervoor dat je beschikt over extra slagkracht om meer snelheid aan de bal mee te geven.

De allround hockeysticks zijn geschikt voor een brede groep spelers. De veelzijdige hockeysticks worden het meest gebruikt door middenvelders die overal op het veld te vinden zijn. Zij profiteren het meest van de voordelen van een allround sticks.

 

Gewicht Hockeystick

Officieel mag een hockeystick tussen de 340 gram en 737 gram wegen. Sticks worden in verschillende gewichten gemaakt. Richtlijnen voor de benaming hiervoor zijn:

Extra light           < 500 Gram
Light                      500-600 Gram
Medium              > 600 Gram

Over het algemeen kiezen technische spelers die veel dribbelen voor een lichtere hockeystick omdat dit snellere stickbewegingen mogelijk maakt.

Verdedigers kiezen vaak voor een wat zwaardere stick, zodat ze meer power hebben voor bijvoorbeeld lange passes. Ook als spits kun je kiezen voor een zwaardere stick, zodat je hard op goal kunt schieten. Het voordeel van een zware hockeystick is dat je beschikt over meer power en gemakkelijk extra snelheid aan de bal kunt meegeven.

 

Kromming Hockeystick

Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters. De kromming wordt gemeten door de hockeystick met de platte zijde naar beneden te leggen en vervolgens de maximale afstand tussen het oppervlakte en de hockeystick te meten. De kromming van de hockeystick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm. Volgens de officiële reglementen is de maximale kromming 25 millimeter.

Hoe krommer de hockeystick, hoe meer snelheid je bij een (sleep)push aan de bal kunt meegeven. Spelers die de sleeppush hanteren gebruiken over het algemeen een stick met maximale kromming. Dit komt omdat de bal bij de sleeppush van achter het lichaam moet komen. Hoe meer kromming een hockeystick heeft, hoe beter je kunt pushen. Een stick met een flinke kromming is over het algemeen weggelegd voor spelers die veel techniek gebruiken, scoopen en slepen.

Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een hockeystick met minimale kromming, tussen de 16 mm en 22 mm. Deze hockeysticks hebben over het algemeen wat meer slagkracht.

Vele merken hebben een eigen benaming voor de verschillende krommingen. Daarom hanteert HockeyDirect vier verschillende krommingen, namelijk: mid-bow, pro-bow, low-bow en extreme low-bow.

 

Curve Location Hockeystick

De curve location is het punt, vanaf de krul gemeten, waar de kromming van de hockeystick wordt ingezet. Dit wordt aangeduid in centimeters. Normaal gesproken bevindt de kromming zich op 30 cm van de krul, dit is de standaard curve location waarbij sprake is van een continue buiging.

De hockeysticks met een medium kromming hebben een buiging in het midden van de hockeystick. Dit geeft de stick een evenwichtige balans en biedt spelers van ieder niveau de gewenste controle.

Zoek je een hockeystick die vooral geschikt is voor hoge ballen, de zogenaamde “scoop”, dan kun je het best kiezen voor een hockeystick waarbij de kromming onderin de stick zit. Zo’n stick wordt ook wel een stick met een “late bow” genoemd. Met late bow hockeysticks kun je heerlijk scoopen.

De vraag naar de low bending waarbij de kromming net onderaan de stick is aangebracht, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit komt mede door de steeds populairder wordende sleeppush.

 

Krul Hockeystick

De haak van een hockeystick, ook wel “haak” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is niet vastgelegd in reglementen. De omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn. We onderscheiden de volgende soorten krullen:

Shorti
Een veel gebruikte haak, omdat deze vorm de ideale combinatie biedt tussen controle en snelle stickhandling. Deze krul komt vooral voor bij junior hockeysticks voor kinderen.

Midi
Deze haak is ongeveer anderhalve inch langer dan de hierboven genoemde shorti. Dit zorgt ervoor dat er een iets groter oppervlak is voor balcontact. Dit maakt de aanname van de bal iets gemakkelijker en zorgt voor veel controle.

Maxi
Deze haak is weer iets langer dan de midi en maakt de aanname nog gemakkelijker. Het snel hanteren van de stick wordt echter lastiger aangezien het oppervlak een stuk groter is dan de eerder genoemde haken. Het extra gewicht in de haak zorgt voor meer slagkracht.

Hook
De ‘hook’ oftewel de “J-vormige” haak is ideaal voor de balaanname, met name in de verdediging, gezien het grote oppervlak. Het is echter verre van ideaal voor een aanvaller, die snelle bewegingen met de stick wil maken.

 

Ondergrond hockeysticks

Alle veldhockeysticks zijn geschikt voor grasvelden, zand uitgestrooide velden, (semi-) watervelden.

Het verschil tussen veldhockeysticks en zaalhockeysticks is groot. Een zaalstick is niet geschikt voor het veld, een veldstick is ook niet geschikt voor in de zaal. Een zaalstick is lichter en smaller, waardoor deze stick alleen geschikt is om mee te pushen.

Wil je een hockeystick kopen voor in de zaal? Vink dan "zaal" aan bij de filter "ondergrond" op onze pagina met hockeysticks. Op deze manier ben je er zeker van dat je de juiste hockeystick bestelt.

 

Keepersticks

De ene keeper speelt graag met een standaard veldhockeystick, de ander keept liever met een speciale keeperhockeystick. Keepersticks zijn anders vormgegeven dan veldsticks. Daardoor zijn keepersticks niet geschikt voor een veldspeler. Een keeper mag wel met een veldstick keepen.

Een keeperstick heeft kort boven de krul een extra boogje om de ballen makkelijker tegen te houden. Een andere eigenschap van een keeperstick is dat de vorm van de krul zodanig is dat je met een lage backhandactie de stick platter op de grond krijgt, waardoor het stopoppervlak groter wordt en de bal minder makkelijk onder de stick doorrolt.

 

Maat Hockeystick - Hoe lang moet mijn hockeystick zijn?

Senior Hockeysticks

De lengte van een hockeystick erg belangrijk. Met een te lange hockeystick, zal je de verkeerde houding aannemen. De lengte van hockeysticks wordt aangeduid in inches, 1 inch staat voor 2,54 cm.

Je kunt de juiste hockeysticklengte op de volgende 2 manieren bepalen:
1. Plaats de bovenkant van de hockeystick onder de oksel en houd de stick vast langs de zijkant van het lichaam. Het uiteinde van de krul mag tot vlak onder de knie uitkomen. Wanneer de haak boven de knie komt, adviseren wij een maat groter te nemen.
2. Plaats de hockeystick op de grond en houdt hem langs het lichaam. De bovenkant van de stick mag niet boven de navel komen. Wanneer de hockeystick boven de navel uitkomt, is hij te lang. De hockeystick heeft de perfecte lengte wanneer hij een paar centimeters onder de navel komt.

Junior Hockeysticks

De lengte van een hockeystick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Met een te korte stick vermindert de slagkracht en is de kans groot dat je de verkeerde houding aanneemt. In de onderstaande tabel vind je de sticklengtes aangeduid in inches.

Stap 1: Ga rechtop staan
Stap 2: Plaats de stick vanaf de grond rechtop langs je lichaam
Stap 3: De hockeystick mag vanaf de grond absoluut niet boven je navel uit komen. Enkele centimeters onder je navel is geen enkel probleem.

Lengte tot heup                             Sticklengte 
< 45 cm                                             18 inch
45 - 53 cm                                         21 inch 
53 - 60 cm                                         24 inch
60 - 63 cm                                         25 inch
63 - 66 cm                                         26 inch
66 - 68 cm                                         27 inch
68 - 71 cm                                         28 inch
71 - 73 cm                                         29 inch
73 - 76 cm                                         30 inch
76 - 78 cm                                         31 inch
78 - 81 cm                                         32 inch
81 - 83 cm                                         33 inch
83 - 86 cm                                         34 inch
86 - 88 cm                                         35 inch
88 - 91 cm                                         36 inch
> 91 cm                                             36,5 inch

Hockeysticks

Producten 1-30 van 512

Filteren
 1. - 15%
  adidas Chaos Fury .7
  adidas Chaos Fury .7
  Vanaf € 84,95 Normale prijs € 99,95
 2. - 25%
  Osaka Vision 85 Pro Bow
  Osaka Vision 85 Pro Bow
  Vanaf € 193,95 Normale prijs € 259,95
 3. - 20%
  adidas Shosa Kromaskin .3
  adidas Shosa Kromaskin .3
  Vanaf € 215,95 Normale prijs € 269,95
 1. - 17%
  adidas Estro .7 Junior
  adidas Estro .7 Junior
  Vanaf € 82,95 Normale prijs € 99,95
 2. - 20%
  Osaka Vision 85 Show Bow
  Osaka Vision 85 Show Bow
  Vanaf € 207,95 Normale prijs € 259,95
 3. - 14%
  adidas Chaos Fury .5
  adidas Chaos Fury .5
  Vanaf € 144,95 Normale prijs € 169,95
Zoek je een soepele, allround of stugge stick?
 1. - 20%
  adidas Fabela .7 Junior
  adidas Fabela .7 Junior
  Vanaf € 79,95 Normale prijs € 99,95
 1. - 20%
  adidas Fabela Kromaskin .2
  adidas Fabela Kromaskin .2
  Vanaf € 263,95 Normale prijs € 329,95
 2. - 25%
  Osaka Vision 10 Grow Bow
  Osaka Vision 10 Grow Bow
  Vanaf € 81,95 Normale prijs € 109,95
 1. - 20%
  Grays GR 7000 Jumbow Junior
  Grays GR 7000 Jumbow Junior
  Vanaf € 159,95 Normale prijs € 199,95
 2. - 20%
  Osaka Vision 55 Mid Bow
  Osaka Vision 55 Mid Bow
  Vanaf € 139,95 Normale prijs € 174,95
 3. - 20%
  Osaka Future Lab 45 Nxt Bow
  Osaka Future Lab 45 Nxt Bow
  Vanaf € 138,95 Normale prijs € 174,95
 4. - 25%
  Osaka Vision 10 Grow Bow
  Osaka Vision 10 Grow Bow
  Vanaf € 81,95 Normale prijs € 109,95

Producten 1-30 van 512

Filteren