Voor alle hockeyers die graag in de winter verder willen spelen is er zaalhockey. Zaalhockey vindt plaats in de maanden december, januari en februari. Dit is de periode dat veldhockey een winterstop heeft. Zoals de naam al doet vermoeden wordt zaalhockey binnen in een sportzaal gespeeld op een veld met een houten of kunststof ondergrond.
Wat heb je nodig voor zaalhockey?
Omdat zaalhockey op een andere onderrgond wordt gespeeld dan veldhockey is het nodig om hiervoor speciale zaalhockeyschoenen aan te schaffen. Deze schoenen hebben een andere zool, waardoor je optimaal kunt presteren op een indoor veld. Daarnaast wordt er binnen gespeeld met een lichtere bal en sticks. Ook voor deze zaalhockeysticks en zaalhockeyballen kun je bij HockeyDirect terecht. Tot slot zijn er speciale indoor handschoenen te vinden in onze webshop.
Hoe werkt zaalhockey?
Zaalhockey wordt iets anders gespeeld dan veldhockey. Zo zijn de wedstrijden korter, bestaat het team uit 6 spelers en wordt er gespeeld met een lichtere bal en stick. Ook verschillen de regels voor het spelen van de bal. Zo mag de bal bij zaalhockey alleen gepusht worden, terwijl je bij veldhockey ook veel andere technieken mag gebruiken zoals slaan, scoopen en flatsen. Voor de exacte spelregels van zaalhockey kan je het beste het geldende spelreglement voor het lopende seizoen erbij pakken van de KNHB.
Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met een minimale kromming of een stick met een hoge Curve Location. Dit soort hockeysticks hebben in het begin een betere controle over de bal met stoppen/slaan. Hierdoor kan de beginnende hockeyer beter een techniek ontwikkelen. Sticks met een grotere kromming of een lage Curve Location zijn over het algemeen voor de gevorderde hockeyers aangezien er voor deze soorten sticks een betere techniek gevraagd wordt.
We verdelen de type krommingen in 4 groepen.
Mid-Bow (250 - 300mm) De Mid-Bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de hoge Curve Location kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen. Dit soort kromming geeft een wat natuurlijkere vorm van hockeyen. Simpel gezegd: Ben jij meer van het stoppen/slaan ten opzichte van het pielen met de bal? Dan is een Mid-Bow stick iets voor jou. Over het algemeen is dit vaak de keuze van verdedigers. Uiteraard blijft dit een persoonlijke keuze en is het niet fout om bijvoorbeeld als verdediger een Low-Bow stick te kiezen.
Pro-Bow (225 - 250mm) De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor een allround speler, die zowel over techniek beschikt als een goede strakke pass. Doordat hij net iets lager kromt dan de Mid-Bow geeft hij iets meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Maar dit zonder dat hij gelijk alle voordelen van een Mid-Bow wegneemt en er nog veel behouden m.b.t. passing. Simpel gezegd: Ben jij iemand die in het veld het spel verlegd met zowel de push als een lange slag? En maak je af en toe ook nog een actie? Dan is een hockeystick met een Pro-Bow wel iets voor jou.
Low-Bow (200 - 225mm) Hockeysticks met een Low-Bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Doordat de kromming onder in de stick pas echt begint(Curve Location) is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een Low-Bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan. Je blad zal als het ware verder open staan waardoor je de bal iets meer achter je zult moeten raken. Simpel gezegd: Ben jij die aanvaller die graag zijn tegenstander voorbij lift met een mooi truc? Of ben jij de verdediger die graag de bal over het heel veld heen gooit met een scoop? Met een Low-Bow hockeystick kom je hiermee een heel end. Blijf wel op letten dat bij een slag de kans dat de bal omhoog gaat groter is. Maar wie weet is dit op goal juist wel weer iets waar je naar op zoek bent.
Extreme Low-Bow (200mm) De Extreme Low-Bow sticks zijn de sticks met de maximale late kromming. Hierdoor kan men maximaal onder de bal komen en wordt het 3D spel maximaal benut. Daarnaast zorgt een Extreme Low-Bow dat er makkelijker hoge ballen gespeeld kunnen worden. Dankzij de late kromming kom je beter onder de bal en geef je net dat extra zetje met de push. Hierdoor wordt een scoop of een liftpass makkelijk gemaakt. Veel sleep/cornersticks worden dan ook in deze mal gemaakt vanwege dat extra zetje. Deze zijn vaak nog voorzien van een sleepgeul(zodat de bal beter in de stick blijft tijdens de beweging) of een ovalen grip om alsnog binnen de grenzen van wat toelaatbaar is te blijven. Ook hier geldt weer dat je rekening houden moet met het aanpassen van de slag, daar deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding. Simpel gezegd: Strafcorner, jouw specialiteit? Top! Met een extreme Low-Bow zal deze bal nog snel van jouw stick aan komen bij de sleeppush. Ook de bal over alles en iedereen heen scoopen zal met een extreme Low-Bow stick makkelijker aanvoelen.
De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. We onderscheiden volgende soorten krullen:
3D Krul De 3D haakvorm is gemaakt voor ultiem 3D-dribbelen. De Touch Compound op de krul zorgt ervoor dat het contact met de bal verbetert en je betere controle krijgt over de bal. De 3D haakvorm van adidas is te vergelijken met de midi krul.
Micro/Shorti/Mini Het woord zegt het al. Dit is de kleinste krul van hockeysticks. De haak is ideaal voor de hockeyer die graag snel en makkelijk met de bal wil bewegen. Nadeel is dat de oppervlakte om de bal mee te stoppen/slaan kleiner zal zijn en daardoor dus ook moeilijker. Het vereist meer techniek.
Midi Deze haak is ongeveer anderhalve inch langer dan de hierboven genoemde Micro. Dit zorgt ervoor dat er een groter oppervlak is voor balcontact. Dit maakt de aanname van de bal iets gemakkelijker. Met de Midi krul blijft de handelingssnelheid tijdens de dribbel nog steeds goed onder controle.
Maxi Deze haak is weer iets langer dan de midi en maakt de aanname nog gemakkelijker. Het snel hanteren van de stick wordt echter lastiger aangezien het oppervlak een stuk groter is dan de eerder genoemde haken.
Hook/ J-Head Tot slot de ‘Hook’ oftewel de “J-vormige” haak. Deze haak is ideaal voor de balaanname, met name in de verdediging, gezien het grote oppervlak. Het is echter verre van ideaal voor een aanvaller, die snelle bewegingen met de stick wil maken.