Starten als coach

27 March 2019
Starten als coach

Ieder jaar is het een belangrijk punt van aandacht, wie wordt de (nieuwe) coach van het team? De ene keer is het een van de ouders, de andere keer een fanatieke speler of speelster uit een hoger team. Omdat je natuurlijk graag wilt weten hoe je het team het beste kunt begeleiden, geven we in deze blog een paar handige tips die je mee kunt nemen naar de volgende training.

Loop mee met de trainers van het team dat je gaat coachen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Loop daarom de eerste week eens mee met de trainers van het team dat je gaat coachen. Je ziet precies wat het team leert en je maakt direct goede afspraken met de trainers van het team. Vaak hebben de trainers meer verstand van technische details en helpen ze je met het bepalen van posities en aanwijzingen richting het team.

Bepaal de opstelling voor je team met een handig coachbord

Als je weet wie je gaat coachen en weet waar de krachten liggen, wordt het tijd voor de volgende stap: het bepalen van de opstelling voor je team. Het is altijd handig om hiervoor een coachbord te gebruiken. Je visualiseert duidelijk waar iedereen moet staan en of ze bijvoorbeeld met drie of vier achterop staan. Een markeerstift en magneten mogen dan natuurlijk ook niet ontbreken!

Maak een groepsapp aan met de ouders of met het team

Je wilt niets liever dat iedereen met de neuzen dezelfde kant op staan! Daarom is het aanmaken van een groepsapp met de ouders of met het team een verstandige keuze. Hierin maak je duidelijk verschillende afspraken zoals een rij-, fruit- en een keepersschema. Als jullie allemaal dezelfde kant op kijken, dan verloopt het seizoen vele malen beter.

Start voorbereid aan iedere training

Het komt regelmatig voor dat iemand in het team wat vergeet. De ideale coach is daarop goed voorbereid en daarom is het verstandig om items zoals katoentape, extra bitjes, haarbandjes, fleece dekens, cold spray, pleisters en paracetamol mee te nemen.